Aandacht voor volledig herstel
Vanuit Kracht Terugkijken op de Bevalling – Jouw Ervaring Telt
Herstellen van een bevalling doen we vooral in ons hoofd en ons gevoel. Daar leren we niet standaard over.
Het lichaam weet vaak zonder onze inmenging precies wat het moet doen.
Mentaal herstel is een normaal proces – voor zowel vrouwen als mannen – maar krijgt nog te weinig aandacht.
Juist tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode erna gebeurt er zoveel. Dat vraagt om structurele en oprechte aandacht.
Krijg jij de ruimte om vrijuit jouw verhaal te vertellen?
Gewoon jouw ervaring, puur en eerlijk. Zonder oordeel, met nieuwsgierigheid en begrip. Wat ging goed? Wat heb je gemist?
Want juist dat gemis blijft vaak hangen, totdat je je echt gehoord en gesteund voelt.
Door je verhaal te delen – zonder oordeel – ontdek je opnieuw je eigen kracht.
Je brengt veiligheid en vertrouwen terug. Zeker wanneer het anders liep dan je had gehoopt.
Lees onderaan meer.

Preventie na je bevalling (P5)
Hoe een bevalling ook verloopt, het is altijd intens en impactvol.
Zelfs wanneer alles volgens het boekje is gegaan.
Het gaat om jou. Jouw verhaal doet ertoe.
Toch dragen veel vrouwen hun verhaal alleen.
Zonde, want de periode van zwangerschap, bevallen en daarna - is er één van grote veranderingen.
Er komen áltijd uitdagingen bij kijken, hoe klein of groot ook.
Preventie betekent hier:
op tijd signalen herkennen, je verhaal kunnen delen en ondersteuning krijgen vóórdat klachten zoals somberheid, angst of uitputting de overhand nemen.
Je verdient het om na je bevalervaring te voelen dat je zelf de regie kan hebben, je kracht kunt hervinden en echt kunt herstellen.
Dat hoef je niet alleen te doen.
Jij zet de stappen – en ik sta naast je.
Ik ben er voor jou.
Herstellen na je bevalling?
Je lichaam weet wat te doen, het mentale stuk ligt bij jou
Dus heb jij de zwangerschap en/of de bevalling als intens of heftig ervaren? Is het op papier goed verlopen, maar kijkt je er ondanks dat lastig op terug?
Als je de zwangerschap en de bevalling als intens of heftig hebt ervaren is er dikwijls weinig tijd en ruimte om hier van los te komen. Je blijft in deze stand terwijl het leven van alles van je vraagt. Je gaat door en geeft het beste wat je kan.
'Ik kan er niks meer aan doen', 'maar ik heb tenminste een gezond kind', 'alles is toch goed gegaan, ik moet me niet aanstellen' en zo kunnen allerlei gedachten en gevoelens op zijn tijd opkomen. Vaak met een kritisch oordeel.
De herinnering gaat echter niet vanzelf weg, ook niet op de lange termijn. Ze bezoeken je op willekeurige momenten. Op de dag, in de nacht, op de eerste verjaardag van het kind, bij de volgende zwangerschap (als die nog wordt aangedurfd ), of als er een andere vrouw zwanger is, bijvoorbeeld.
Diep van binnen weet je dat je iets te doen hebt met deze ervaring. Soms neemt je je misschien voor om ermee aan de slag te gaan. Maar heel vaak wordt de actie uitgesteld. De nare/traumatische bevallingservaring blijft echter plagen. Je kan er niet met een gerust gevoel naar terugkijken.
Kom dan gerust langs voor P5 coaching in 2 tot maximaal 4 sessies kom je terug in je kracht te staan en weer dicht bij jezelf. Maak ruimte om de ervaring weer aan te kunnen kijken, zonder dat het je nog stoort.
Ik zie je dierbare mama. Ik ben er voor jou

Na de kraamperiode
Na de kraamperiode gaan vrouwen weer aan het werk. De balans, die al in de zwangerschap en na de bevalling verstoord raakte, wordt nog verder verstoord. Zij die aan het overleven is geslagen gaat nog meer haar best doen om het vol te houden. En dat kost veel, heel veel energie. Vooral mentaal, emotioneel en sociaal. Dat is vaak ook fysiek te merken. Je herstel gaat misschien langzamer of pijnen zeuren langer door. Misschien merk je het aan een laag weerstand, aanhoudende hoofdpijn of gespannen spieren. Het kan zijn dat je snel boos voelt, schrikkerig bent of je onrustig voelt wanneer er mensen om je heen zijn. Misschien pieker je of voel je je schuldig, angstig of heb je het idee dat je gefaald hebt.
Geloof me, veel vrouwen ervaren deze worstelingen. En er mag over gesproken worden en om steun worden gevraagd. Want waar uitdagingen en pijn te vinden zijn, liggen ook jouw persoonlijke krachten.
Voel je de napijn van een nare bevallingservaring en gun je het jezelf om daarvan los te komen?
Dan ben je gebaat bij postpartum preventie coaching. Niet omdat de ervaring uitgewist kan worden, maar omdat het een plek in het verleden kan krijgen waar je het aan kan kijken, maar het je niet meer plaagt. Hoe eerder je na de geboorte voor jouw welzijn kiest, hoe beter.
Is de ervaring verder in het verleden, ook dan levert het veel rust om, om deze coaching aan te gaan.
Het enige dat je te doen hebt is jezelf belangrijk genoeg te vinden om er aan te beginnen.
Je bent dierbaar mama en jouw beleving doet er enorm toe.